Desmidia from engravings made by Halina Ryppowa in the archival collection of the Department of Plant Systematics and Geography of the University of Warsaw (Poland) - Kowalski, Wojciech (Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis Studia Naturae, 2022)
W pracy przedstawiono archiwalne ryciny desmidii, autorstwa Haliny Ryppowej z Kowalski. Są to oryginalne rysunki wykonane przez autorkę, ilustrujące fykoflore ekosystemów mszarnych z rejonu Wigier. Kolekcja obejmuje 56 rycin wykonanych na skrawkach kartonu, bądź kalce technicznej. Znaczna część tych rycin wykorzystana została jako materiał ilustracyjny w opublikowanej pracy pt. „Glony jeziorek torfowcowych tzw. „Sucharów” w okolicach Wigier” (Ryppowa 1927). Na podstawie zawartych w materiałach notatek i rysunków udokumentowano wykonanie ich przez autorke. Ilustracje zestawiono na tablicach zbiorczych (A-C) oraz jako samodzielne rysunki w tekście.